De geschiedenis van de pilotenbril

De geschiedenis van de pilotenzonnebril gaat terug naar de jaren 30 van de vorige eeuw. Vliegtuigen konden in die periode voortdurend hoger vliegen en vliegers in het Amerikaanse leger klaagden over hoofdpijn door het felle licht.

In 1929 vroeg Luitenant Generaal John MacCready aan het medische apparatuur onderneming Bausch & Lomb om een pilotenbril te designen die de zonnestralen zou tegenhouden.

Het oogspecialistische bedrijf Bausch & Lomb noemde de bril Ray-Ban wat zich vertaald als het bannen van lichtstralen (ray’s). In 1937 werd er alleenrecht aangevraagd op de benaming Ray-Ban Aviator. Generaal Douglas MacArthur was de 1e die de bril droeg tijdens zijn landing op de Filipijnen gedurende de Tweede Wereldoorlog. Het Franse leger heeft nadien ook de pilotenbrillen voor haar piloten besteld.

Flimster Tom Cruise met pilotenbril

In 1986 kwam de film Top Gun uit met Tom Cruise als hoofdrolspeler. De stoere piloot droeg een pilotenzonnebril. De Ray-Ban Aviator werd daarom zo inmens populair, dat de pilotenbril ook wel de ‘jaren 80 zonnebril’ werd genoemd.

Vanwege de film nam de omzet van de Ray-Ban Aviator en zijn ettelijke ‘namaak’ pilotenbrillen met 40% toe. De jeugd was hoofdzakelijk helemaal in de ban van de spiegelzonnebril.

Afzetplan van zonnebrillen was blijkbaar geheel niet de core-business van Bausch & Lomb. De Ray-Ban pilotenbril had niettegenstaande zijn populairiteit in de jaren 80 ernstig aan omzet ingeboet.

Gelukkig was er de redder in nood en is het merk Ray-Ban in 1999 aan het Italiaanse Luxottica verhandeld voor $640 mln. Deze onderneming is juist een ster in afzetplan en sinds die tijd is de klassieke Aviator een permanent begrip in de modewereld.

Door Luxottica is de Ray-Ban Aviator dikwijls in films gepromoot waardoor je de zonnebril meermaals in films zult aantreffen. De pilotenzonnebril is dus van oorsprong van het merk Ray-Ban maar tegenwoordig zijn er heel veel merken die het voorbeeld verkopen. webpage Je kunt een pilotenzonnebril goedkoop aanschaffen zonder duur merk. Net als verschillende modellen zonnebrillen zoals de WayFairer (ook toevallig van Ray-Ban), de ronde bril van John Lennonl, de vlinderbril zijn pilotenbrillen gewoon namen van het type zonnebril. In het geval van de pilotenbril is dat de druppelvormige lens.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *